Skip to main content

Kontakt

JHStenhuggeri

Jörgen Hansson
Magasinsgatan 2B
434 37 Kungsbacka

Tel. 0300-566806
Email. jorgen (at) jhstenhuggeri.se

  • Träffar: 14819

Skötselråd

Natursten

Granit är ett tåligt material. Det tål värme upp till 600 grader och håller sin glans även om den utsätts för hårda slitagepåfrestningar och starka medel. I en del granitsorter kan det finnas små porer, speciellt i grovkorniga sorter. Detta är inget fel utan hör till granitens natur. De olika granittyperna tål bäst miljön i köket och alla slag av rengöringsmedel kan användas. Inte heller behöver man vara aktsam med sura ämnen eller kemikalier. Granit är också hårdare och därför mindre känsliga för repor.

Vid skötsel av marmor och kalksten bör man tänka på att de är känsliga för syror. Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel inomhus. Medel för avlägsnande av kalkbeläggningar, som exempelvis toalettrengöringsmedel är skadliga och orsakar frätskador. Andra sura vätskor som vin, ättika, vinäger, fruktjuice, kolsyra etc är också skadliga. Framför allt är polerade ytor känsliga där matta, etsade fläckar lätt uppstår.

Bänkskivor, bordsskivor och fönsterbänkar

För rengöring och underhåll av inredningar som bänkskivor, bordsskivor, fönsterbänkar i Granit, Marmor och Kalksten kan man använda vanligt rengöringsmedel typ, grönsåpa eller allrent. Man får tänka på att dessa ytor ofta är polerade och därför är de, speciellt marmor och kalksten, särskilt känsliga för sura vätskor.

När köksbänkskivan är ny och ihopalimmade i skarvarna av oss kan det förekomma en hinna i skarvarna. Denna hinna tar man bort genom att torka med med cellulosaförtunning och hushållspapper. Nylagda bänkskivor i kök och badrum, bordsskivor och fönsterbänkar bör oljas in med en tunn, fin olja typ symaskinsolja (obs, ej matolja) tre gånger med en veckas mellanrum. Stryk ett tunt lager på stenen och låt det ligga över natten. Torka sedan skivan som vanligt. Därefter rekomenderas att göra detta ett par gånger om året för att behandla och mätta ytan.

Golv och trappor

Små ytor städas vanligen för hand med torr- eller fuktmoppning eller dammsugning. Vid fuktmoppning skall moppen vara mycket lätt fuktad så att den ej lämnar någon väta efter sig på golvet.

Är stenytan inte polerad användes lämpligen ytskyddande rengöringsmedel, typ såpa, tvål-tvättvax, tvättpolish etc. Dessa medel ger, vid upprepad användning, stenytan en impregnering som skyddar mot smutsinträngning, skadliga salter etc. Tänk på att inte överdosera för då uppstår en kladdig yta.

Granit är ett tåligt material och kan användas som golv utan några problem.Vad det gäller marmor och kalksten bör man tänka på att nylagda golv som tas i bruk på vintern är känsliga för salter bla från tösaltning utomhus. Sådana salter kan tränga ner i stenens ytskikt och orsaka kristallisationssprängning av ytan. Golvytor där sådana salter följer med skorna in och rinner av tex innanför entrédörrar kan i förebyggande syfte behandlas med polish eller annan impregnering före vintersäsongen. På polerade ytor bör man dock ej använda de ytskyddande medlen då de ger upphov till missprydande filmbildning på ytan. I stället bör endast allrengöringsmedel tillsättas tvättvattnet.

Fläckborttagning

Något universalmedel för fläckborttagning på sten finns inte. Orsakerna till fläckarna varierar, liksom stenen, varför medlet måste anpassas till fläckens art och stensort. Stensortens känslighet för fläckning varierar också. Granit är ett mycket tåligt material och behåller sin glans även om den utsätts för hårda slitagepåfrestningar. Marmor och kalksten är känsligare och där bör man tänka på att en polerad yta slår ifrån sig en del fläckar bättre än andra ytbearbetningar, men mattas å andra sidan av vissa ämnen.

I regel ökar svårigheten att avlägsna fläcken med dess ålder. Ju snabbare motåtgärder sätts in, desto större är chansen att resultatet ska bli gott. En vanlig missuppfattning är att sten ska tvättas med syra. Vanligen har dock syran mycket större verkan på stenen än på fläcken. Syror bör alltså om möjligt undvikas.

 

 

Kvartskomposit

För daglig skötsel ska ni använda en blöt trasa med lite diskmedel på. För intensiv rengöring så rekommenderar vi att ni använder varmt vatten och Cif Cream(f.d. Vim). Använd en ren trasa, blöt den i varmt vatten, applicera Cif Cream på trasan och påbörja rengöringen. Efter detta är gjort så torkar ni av er arbetsbänk med en blöt trasa för att avlägsna överflödig Cif Cream.

Om ni får "envisa" fläckar som inte går bort på vanligt sätt så används koncentrerad Cif Cream på fläcken och som sedan gnuggas bort med en svamp. Efter detta är gjört så torkar ni av er arbetsbänk med en blöt trasa för att avlägsna överflödig Cif Cream. Fastsatta matrester tas lättast bort med en plastskrapa.

Vid fläckar som är fortsatt svåra att få bort så kan andra rengöringsmedel användas men man bör vara aktsam med rengöringsmedel som innehåller blekningsmedel eller något annat aggressivt medel.Är ni fundersamma så kontakta oss innan ni påbörjar er rengöring. Allt eftersom åren går så ökar vår erfarenhet med Kvartskomposit och vi hittar nya sätt att avlägsna fläckar.

Rekommendationer vid ert användande

Eftersom Kvartskomposit inte är poröst så kommer inte fläckar tränga ner i er arbetsbänk. Ni behöver inte använda något impregneringsmedel, det är inte heller nödvändigt att använda vax. Vi avråder er faktiskt att använda detta på er arbetsbänk i kvartskomposit.

Placera aldrig varma kastruller eller grytor direkt på er arbetsbänk. Använd alltid ett underlägg. Kvartskomposit är ett "värmetåligt" material men man bör vara aktsam med att ställa av varma kastruller eller stekpannor direkt på ytan.

Att skära på er arbetsbänk i kvartskomposit skadar inte arbetsbänken utan förstör knivarna och de blir slöa. Vi rekommenderar er att använda en skärbräda.

Sitt eller stå aldrig på er arbetsbänk.

Vi råder er att ni totalt undviker kontakt med starka kemikalier. Starka kemikalier så som propplösare och ungs rengöring kan åstadkomma skador på er arbetsbänk som aldrig går att ta bort eller reparera.

  • Träffar: 9674